1 Start
2 Om USA
3 Innan du reser
4 Resan
5 USAguiden
6 Om oss
 » Hotell i New York     » Restauranger i Chicago     » Sevärdheter i Miami     » Shopping i Dallas     » Res till Las Vegas    » Reseböcker till San Francisco
Genvägar:

- Startsida
- Fakta om USA
- USA:s styrelseskick
- Inför resan
- Snabbguide i engelska
- Boka resa till USA
- Reseguidens startsida
- New York
- Philadelphia
- Washington D.C.
- Chicago
- Detroit
- Miami
- Dallas
- Salt Lake City
- Charlotte
- Las Vegas
- Los Angeles
- San Francisco
- Seattle
- Skicka in din guide!

- Om oss
- Tipsa en vän
- Länkar
- Sitemap

 

Om USA

En typisk amerikansk gata med en Lincoln Town Car
USA, eller Amerikas förenta stater, som egentligen står för United States of Amerika, är en förbundsrepublik i Nordamerika. USA har drygt 300 miljoner invånare fördelade på en yta som gör dem till världens tredje största land.

USA är emellertid inte ett "enhetligt land", som exempelvis Sverige är, utan det består av 50 delstater, däribland Kalifornien, New Jersey, Washington, Hawaii och Alaska. Unionen bildades år 1776 då brittiska kolonier i Nordamerika utropade sin självständighet och skrev the Declaration of Independence i Philadelphia.

Staterna kan idag räknas som världens enda supermakt, ty landet har en internationell särställning inom områden som ekonomi, politik, militär och populärkultur. För många européer och svenskar är USA ett drömresemål. Där finns det mesta man kan tänka sig, dessutom till hyfsade priser. Det är frihetens och drömmarnas land, värmens och pengarnas land. Ja, där finns allt. Vi här på USAsidan.se har därför sammanställt en guide (se menyn till vänster) för att hjälpa dig att planera en perfekt USA-vistelse!

» Läs mer om USA på Wikipedia

Styrelseskick

Delstaterna i landet har en ganska hög grad av självständighet, och avgör själv frågor inom t.ex. skolväsendet, straffskalor, beskattning och liknande. På nationell nivå avgörs frågor av större betydelse för landet och omvärlden, då främst frågor av utrikespolitisk och säkerhetspolitisk karaktär. Man kan lite tillspetsat säga att delstaterna avgör det som är viktigt för invånarna medan landet avgör det som är viktigt för omvärlden.

I USA finns, i princip, bara två partier - republikanerna och demokraterna. År 2008 valdes Barack Obama, en svart demokrat till president för att efterträda George W. Bush, en republikan som suttit vid makten under två mandatperioder. Barack Obama har höjts till skyarna av en stor del av världen, då man ser honom som lösningen, eller en del av lösningen, på den ekonomiska och politiska kris USA befunnit sig i under en stor del av 2000-talet.

Båda partierna ligger till höger om den generella europeiska och svenska "välfärdsmodellen" och amerikaner förespråkar i större utsträckning än oss svenska lägre skatter. Många amerikaner anser att staten inte ska lägga sig i ekonomin, och att man uppnår bästa resultat om man låter marknaden reglera sig själv. Mellan partierna finns dock en viss differens. Demokraterna är mer åt vänster än republikanerna och även mer liberala inom vissa frågor.
 

» Gå till vår USA-guide för mer guider till alla amerikanska storstäder!

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2009 | Sitemap | Annonsera | Kontakta oss | Om cookies | USAsidan.se - gratis resguide reseguide till USA i Nordamerika
Läs om sevärdheter, attraktioner, museum, hotell, restauranger och shopping om USA:s vackraste städer såsom New York, Seattle  och många fler i USAguiden